Tilbake til kunderessurser

Sist endret: Jan 31, 2024

Slik sender du pakker med Fedex i Proteria

Med Proteria kan du nå sende pakker til utlandet med FedEx. Løsningen inkluderer gunstige fraktpriser med vår storkunde-avtale med FedEx.

Fedex må aktiveres i din Proteria Frakt-bruker av oss

Steg 1.

Velg Fedex International Connect Plus-fraktmetode. Dette betyr at du sender en forsendelse fra bedrift til privat (B2C). Denne vil da leveres dør - dør (eller til hentested avhengig av lokalt tilbud i mottakerland). Kundene mottar sporing på email og/eller SMS om man har valgt tilleggstjeneste Electronic shipment notification. Pakkene kan spores her.

Steg 2.

Første gang? Aktiver felthjelp. For internasjonal frakt så kreves det noe mer informasjon av av deg som eksportør enn ellers. Om det er første gang du sender noe til utlandet så vil felthjelpen gi deg gode forklaringer på hva som skal fylles ut i de ulike feltene.

Felthjelp-funksjonen i Proteria forklarer feltene underveis som du lager din sending


Steg 3.

Velg ønsket betalingsbetingelse (INCOTERMS). Dette er internasjonalt anerkjente regler som definerer hvem som er ansvarlig for ting som transport, forsikring, fortolling og levering av varer. Fedex ber deg velge FCA for IOSS-sendinger og DDP for øvrige.


Velg FCA om du skal sende en IOSS-sending, og DDP for øvrige sender.Steg 4.

Korrekt tolltariffkode. Å bruke korrekt tolltariffkode sikrer at beskrivelsen av varene blir forstått internasjonalt. Usikker på hvilke koder du skal bruke? Søk opp aktuelle koder som er relevante for din bedrift og dine typiske utsendelser inne på tolltariffen.toll.no.

Man kan også kontakten tollen på tlf 22 86 03 12 (tast #2) for hjelp til å finne rett varenummer eller bruke Fedex sitt verktøy.

Eksempel på varenummer:
- t-skjorter av bomull


Steg 5

Velg transaksjonstype. Selger du en vare? Da velger du Sale of goods.


Steg 6.

Skriv en god varebeskrivelse. Det anbefales at du gir en beskrivelse av varen(e) på engelsk. Eksempler på de standardiserte mengeenhetene finner du i felthjelpen

Dårlig beskrivelse God beskrivelse
X Gifts ✓ One mens knitted sweater 100% cotton
X Documents ✓ 30 pages of legal documents

Skriv varebeskrivelsen på engelsk.


Steg 7.

Når etikett skrives ut så vil også en tollfaktura opprettes automatisk.

Du må legge ved denne fakturaen i to kopier i en plastlomme utenpå pakken. Plastlommer kan enten bestilles fra vår nettbutikk eller fra Fedex.


Steg 8.

Henting. Å sende med Fedex-avtalen krever at Fedex kommer innom for å hente pakken. Derfor er tilbudet begrenset til avsendere i følgende områder: Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud (deler av), Vestfold, Lillehammer, Bergen, Trondheim. Ta kontakt med oss om du vil sjekke dine muligheter.

Når du har opprettet sending vil denne linken dukke opp i brukersnittet


Dersom pakken allikevel ikke skal sendes, må en avbestilling gjøres i Proteria Frakt. En evt. avbestilling må gjøres før pakken er hentet. Kostnader kan tilkomme ved avbestilling. Kontakt oss i Proteria hvis du trenger hjelp.Annen viktig informasjon
Verdi over 65.000 kroner.

Om sendingens verdi overstiger maksbeløpet på 65.000 kroner holder det ikke å bare benytte kommersiell faktura, men du behøver i tillegg et EUR. 1 varesertifikat for å verisifere varens opprinnelse.

Levere til at område som er fjerntliggende?

Forsendelser som leveres til fjerntliggende og mindre tilgjengelige steder (dette inkluderer bla øyer) pålegges et ekstragebyr for levering utenfor området (ODA). Se liste for postnumrene og områdene der disse gebyrene gjelder her.


Gebyrene er vanligvis delt inn i tre kategorier. Proteria har fått fritak for de to første av disse kategoriene slik at det er minst sannsynlig at du støter på et slikt gebyr. Mer om hvordan gebyret beregnes leser du her.

Disse 109 landene kan du sende til

Løsningen er per i dag tilgjengelig til følgende 109 land og skal dekke de fleste behov. Du vil naturligvis få feilmelding i Proteria Frakt dersom du velger et land som ikke er støttet av løsningen.