Tilbake til kunderessurser

Sist endret: Apr 25, 2023

Hvordan oppdatere valutakurser?

Valutakurser skal oppdateres automatisk, men skulle du få beskjed om at den ikke finner riktig kurs så skyldes det trolig at du ikke har brukt programmet på noen dager slik at kursen ikke rakk å bli oppdatert før du lagde ny sak.

Oppdatering av valutakursene skjer når du tar send og hent.

  1. Trykk på ”send og hent”-knappen. Da bør du få inn riktige kurser.
  2. Velg en deretter en annen valuta, og så gå tilbake til ønsket valuta for å få den oppdatert.

    Skulle det mot formoding forsatt ikke være oppdatert, velger du følgende:
  3. System” → “Databaser…” → “Vedlikehold” (grå boks) og klikk på knappen [Oppdater oppslagstabeller] (nr 2 ovenfra). Dette sistnevnte kan du også gjøre hvis avgiftssatsen skulle være feil.

Så, selv om du har de siste valutakursene inne i programmet, så oppdateres de ikke på deklarasjonen hvis du allerede har lagt inn en feil kurs. Du må derfor endre valutakoden til en annen valutakode, f.eks NOK, hoppe ut av feltet, og så gå tilbake og legge inn ønsket valutakode igjen. Først når du da hopper ut av feltet igjen, slår programmet opp kursen på nytt.

Tollvesenets valutakurser gjelder for en uke av gangen, mandag til søndag. (Tullverkets gjelder for en måned av gangen.) Kursene legges i din postkasse i løpet av torsdagen før de trer i kraft. Så hvis du kommer en mandag og ikke har brukt programmet siden onsdag (eller torsdag), så bør du starte med å trykke på “send og hent”-knappen før du lager en ny sak for å sikre at du har oppdaterte valutakurser.