Pilot: IOSS - forenkle deklarering til utlandet

Forkortelsen IOSS står for Import One-Stop Shop og er en elektronisk portal som har som mål forenkle deklarering og betaling av merverdiavgift ved import av varer til den europeiske union.

Kort forklart av EU:

From 1 July 2021 the value added tax (VAT) exemption for the importation of goods with a value not exceeding EUR 22 will be removed. As a result, all goods imported to the EU will be subject to VAT. The Import One-Stop Shop (IOSS) was created to facilitate and simplify the declaration and payment of VAT for distance sales of imported goods with a value not exceeding EUR 150.

Les mer detaljer om ordningen her og her


Hva er fordelen?

Det handler først og fremst om at det blir enklere for kjøperen / mottakeren av dine forsendelser, i den forstand at de ikke får noen overraskelser når de mottar varen i form av ekstra importavgifter. Hvis selgeren ikke er registrert i IOSS, må kjøperen nemlig betale merverdiavgiften og vanligvis også et fortollingsgebyr som belastes av transportøren i det øyeblikket varene importeres til EU

Vil du være pilot-kunde?

Det koster ingenting å benytte seg av løsningen. Foreløpig melder Bring at den tekniske løsningen er på plass, så vi har implementert denne med Proteria og ønsker å få bekreftet at alt fungerer som tiltenkt. Straks det tekniske også er på plass hos PostNord vil denne informasjonen oppdateres. Fraktprisene som ligger til grunn er Brings veiledende priser for utenlandspakker, med mindre du har en spesiell avtale for utenlandsssendinger.

Slik kommer du i gang

Steg 1: Registrer deg i ordningen på det svenske skattevesenets sider, på denne siden. Det vil antagelig ta 2-4 dager før søknaden eventuelt blir innvilget.


Steg 2: Gi beskjed til oss slik at vi tilgjengeliggjør de nødvendige feltene på ditt Proteria kundenummer


Steg 3: Når dette er gjort vil du få opp en nedtrekksmeny som heter IOSS når du velger et annet land enn Norge som mottaker-land på pakken og transaksjonstypen: "Sale of goods"

Merk: adressen på mottakeren må være noe annet en NorgeSteg 4: Når søknaden for IOSS er innvilget logger du inn her


Steg 5: Inne i portal fyller du ut verdiene og MVA du har sendt for