• Skip to main content
  • Skip to footer

ProTeria - EDI Program - Fraktbrev - TVINN - Tollkurs - Brukervennlige program

TVINN TDS kurs programvare fortolling eksport import frakt fraktbrev postpakke bedriftspakke logistikk edi transportør posten linjegods schenker toten transport dhl toll fortolling speditør integrasjon etiketter etikettskriver Tollpost Globe DPD Cargo Partner Nor-Cargo budbilservice brevetikett postoppkrav returservice CMR TET proteria norcargo nor cargo masseutsending masseutsendelser porto portoberegning e-varsling evarsling cargopartner cargo-partner dpd internasjonalt fraktbrev postoppkrav brevetiketter brev express ekspress over natt budbil post-utland pan nordic logistics pnl stykkgods partigods farlig gods hjem på døren pallelast cross docking carry on carryon fraktsystem logistikksystem

Ofte stilte spørsmål (Toll)

Ofte stilte spørsmål om ProTeria Toll

Arbeidsflyt og oppsett

Hva betyr de ulike forkortelsene innen Toll?

Her er forklaringen på de mest relevant eksemplene du møter på i bruken av ProTeria Toll.

Forkortelse

Betydning

SAD Dette er selve tollblanketten.

Forkortelsen står for Single Adminstration Document, på norsk enhetsdokumentet (dvs. selve tollblanketten) og på svensk kalles det bare ED.

TAD Toll- og Avgifts Direktoratet
TVINN Dette er Tolletatens elektroniske fortollingssystem.

Forkortelsen står for Tollvesenets Informasjonssystem med Næringslivet.

TDS Dette er Sveriges elektroniske fortollingssystem, tilsvarende TVINN.

Forkortelsen står for TullData Systemet

NCTS Transittering.

Transittering er Tolletatens tillatelse til å transportere varer fra avsender i ett land og fram til mottaker i et annet land. Transporten kan passere flere land underveis. (les mer her)

Forkortelsen står for New Computerised Transit System (Transittering)

FO Foreløpig deklarasjon.

FO brukes når man ikke har alle opplysningene som trengs for å gjøre en fullstendig fortolling (FU). Man må da sende en endelig deklarasjon (EN) innen 10 kalenderdager. Man trenger en spesiell tillatelse til dette, og man må ved utførsel da skrive FOR + en fast kode som man har fått tildelt.)

NB! Dette har ikke noe å gjøre med midlertidig inn- eller utførsel. Midlertidig inn- eller utførsel er noe helt annet en en foreløpig deklarasjon. En midlertidig deklarasjon, betyr at man fører varer inn i landet som man vet skal ut igjen, eller omvendt.

EN Endelig deklarasjon (oppgjør av en foreløpig deklarasjon)
FU Fullstendig deklarasjon
KO Korrigert deklarasjon
MA Manuell deklarasjon (annet enn ordinær)
Ekspedisjonsenhet Et sekssifret nummer som angir hvor tolldeklarasjonen du sender skal ekspederes. Ulike nr for innførsel/utførsel, test/drift og tollsted. De fleste tildeles kun én ekspedisjonsenhet for innførsel og én for utførsel.
Sekvensnummer Alle norske fortollinger tildeles et sekvens- og versjonsnummer. Dette sammen med registreringsdatoen (felt 54B på fortollingen) identifiserer fortollingen før den er blitt godkjent og fått et ekspedisjons- og løpenummer (også kalt linjedeklarertnummer)
Direktefortolling  Det er noe man kan søke om å få tillatelse til etter at man har kommet i produksjon(/dirft). En slik bevilling vil kun være gyldig for forsendelser som fortolles direkte i forbindelse med grensepassering inn til Norge. Man slipper da å godsregistrere varen, og den er fri til bruk etter grensepassering.

Noen begreper knyttet til Svensk fortolling:

Forkortelse

Betydning

DNU Vanlig svensk import
HNU Svensk hemtaging (HEM), må gjøres opp med en TNU i etterhånd
UGE Eksport når man er Godkjent Eksportør.
UNU Vanlig svensk eksport.
Tullid Alle som som fortoller mot Sverige får sin egen tullidserie. Hver fortolling tildeles et nr fra denne serien, som er fortollingens unike id. Ett tullid består av 3 bokstaver som er unikt for ditt firma, ett sekssiffret løpenr og et kontrollnr til slutt.

Hvordan fungerer testperioden med fortolling?

Alle som skal begynne å deklarere mot TVINN må først igjennom en testperiode. Dvs du blir tildelt en kontaktperson (toller) hos tollvesenet, som sjekker og kommenterer det du sender inn.

Man må sende ca 10 testdeklarasjoner for innførsel og 10 for utførsel, hvis man skal ha begge deler. Når man er på test, så blir alle deklarasjonene lagt til manuell behandling, dvs. at man ikke får svar før din kontaktperson har sett på dem. Tar det lang tid før du får svar på en deklarasjon som ligger til manuell behandling, må du ta kontakt med tollvesenet og få dem til å se på den.Spesielt på test er det aktuelt, fordi tolleren må da inn på en egen testmaskin for å sjekke, og det er ikke noe han gjør med mindre han vet at noen holder på å teste. Når du har sendt ca 10 stk. og hvis kontaktpersonen din fortsatt ikke har sagt noe om at det holder, så kan du spørre ham/henne om du nå kan komme i drift. Vedkommende vil da trolig svare ja, eller at du sender én deklarasjon til av en eller annen type.

Tollvesenet har gitt meg klarsignal for å starte drift. Hva gjør jeg?

  1. Gå inn på “Innstillinger”
  2. Sett “prikken” på “Drift” og klikk på linjen med test-ekspedisjonsenheten i rutenettet med tillate eskepdisjonsenheter.
  3. Klikk på piltasten “↓” (ned) på tastaturet for å lage en ny linje og legg deretter inn de nye ekspedisjonsenhetene du har fått og tilhørende tollsted.
  4. Dobbelt-klikk på den nye linjen når du er ferdig. Da vil de nye ekspedisjonsenhetene «sprette» opp der det står ”Defaulte ekspedisjonsenheter:”. Det betyr at det er disse som blir brukt neste gang du trykker på et norsk flagg for å lage en ny norsk deklarasjon mot tollvesenet
  5. Trykk på “OK” når du er klar til å fortolle på egenhånd, og send epost til support@proteria.com og informer oss om at du har kommet i drift, dersom du ikke allerede har vært i kontakt med oss om dette.

Hvordan teste mot det svenske tullverket (TDS)?

Alle som skal begynne å deklarere mot TDS må først igjennom en testperiode. Du må sende 5 tester av hver type som du ønsker å komme i produksjon av. Når det er gjort må du sende en sluttprøve (et slutprov) og hvis den er OK så blir man satt i produksjon.

Mer info om dette finner du når du står inne på en svensk deklarasjon og velger:
“Hjelp” → “Test og slutprov” → “Tullverkets oversikt”

Under overskriften “Testinformation TDS” finner du en lenke som heter “Tester och meddelanden för import och export”

Når du har gjort testene dine og sluttprøven, så sender du en liste med tilhørende tullid’er til EDI-testfunksjonen, edi.test@tullverket.se og spør om du nå kan komme i drift/produksjon.

Slutproven kan se litt vanskelig ut, men ta kontakt med oss når du er klar, så blir det veldig enkelt.

Sette programmet i produksjon (drift) mot TDS
Når tullverket sier at du er klar for produksjon er det eneste du trenger å gjøre i programmet å velge:

”System” → “Innstillinger…” → “TDS”, og sette prikken på ”Drift” istedenfor ”Test” og trykk “OK”

Hva betyr de ulike symbolene i ProTeria Toll?

Når du lager et nytt oppdrag, enten ved å klikke på knappen “Nytt oppdrag” eller ved å taste “Ctrl” + “N” så vil du få opp en hel del ulike knapper – dvs ulike typer fortollinger og evt dokumenter du ønsker på oppdraget.

 

Forklaring

Foreløpig norsk eksport (FO), må gjøres opp med en endelig fortolling (EN) i ettertid (som regel innen 10 kalenderdager).

Ikonet vises ikke default, da tollen har strammet inn på bruken. Man må også ha en egen tillatelse til å bruke denne. NB!
Foreløpig fortolling er noe helt annet enn midlertidig utførsel! Midlertidig utførsel angis i felt 37 på en ordinær eksport.

Ordinær norsk eksport
Svensk eksport, for dem som er godkjent eksportør. Vises ikke før du angir du er godkjent eksportør,
det gjøres i “System” → “Innstillinger…” → “TDS [v] UGE, …”
Ordinær svensk eksport. (UNU, UFF)
Foreløpig norsk import (FO), må gjøres opp med en endelig fortolling (EN) i ettertid (som regel innen 10 kalenderdager).

Ikonet vises ikke default, da tollen har strammet inn på bruken. Man må også ha en egen tillatelse til å bruke denne.
NB! Foreløpig fortolling er noe helt annet enn midlertidig utførsel! Midlertidig utførsel angis i felt 37 på en ordinær eksport.

Ordinær norsk import.
Svensk hemtagning (HNU), tilsvarer norsk FO, og må gjøres opp med TNU i ettertid (normalt innen 11 dager).
Ordinær svensk import. (DNU, TNU)
CMR-fraktbrev.
Dangerous goods declaration / deklarasjon av farlig gods.
EUR.1 opprinnelsesbevis.

Skrives ut på fortrykt papir.

Notat. Brukes for å legge til egne notater/kommentarer til oppdraget.
Transportør. Brukes for å knytte en transportør til oppdraget. Kan være nyttig hvis du automatisk vil at en mail
skal sendes til transportøren når oppdraget blir godkjent i TVINN/TDS

 

Etter hvert som du velger hva som skal være på oppdraget ”spretter” disse knappene opp på linjen over med en annen bakgrunnsfarge. På oppdraget til venstre er det for eksempel valgt norsk eksport, svensk import og CMR-fraktbrev.

For å komme inn på de ulike dokumentene klikker man bare på knappen til det aktuelle valgte dokumentet. (Hurtigtastene “Ctrl” + “E” og “Ctrl” +”I” åpner hhv eksport-/import-deklarasjonen.)

Hvordan finne saken(e) som det er kommet svar på?

For å finne frem til alle saker det er kommet svar på, kan man velge å kun vise de sakene som har en gitt status. Det gjør du i feltet oppe til venstre som heter ”Status”.

Her kan du for eksempel velge “Mottatt melding, TVINN”. Om du ikke finner saken her kan du søker på andre statuser.

Hvordan lage forhåndsutfylt mal?

I ProTeria Toll har du muligheten for å lage dine egne maler som du senere kan benytte. For eksempel hvis det er bestemte leverandører/ kunder eller samme vare som går igjen så vil dette spare deg for tid.

Det gjøres på følgende måte:

  1. Velg et oppdrag du ønsker å bruke som mal.
  2. Klikk deg inn på “Oppdrag” → “Bruk som mal” (eller “Shift” + “Ctrl” + “B”)
  3. Da kan du legge inn ”Mal + f.eks bestemt varenavn” i felt 7 referansenummer på deklarasjonen.
  4. Dette vil da være et søkekriterie senere for å finne igjen denne malen.
  5. Neste gang du skal gjøre en forsendelse som er svært lik denne og du ønsker å bruke denne malen, så søker du opp “Mal jakke” i referansefeltet.

Hvordan legge til / endre brukere?

For å legge inn ny bruker eller endre på eksisterende brukere, velg:
”System” → “Databaser” → “Brukere”

Hvis du ikke får tillatelse til å trykke på “ny”, så kontakt ProTeria for å få passord som åpner for dette. Hvis dere har betaling pr. deklarasjon, så koster det ikke noe ekstra for flere brukere.

 

Om du ikke har betaling per deklarasjon så er det følgende priser som gjelder:

Éngangs / etabl kostnad: 3000,-
Pris per mnd: 100,-

Oppdatert sist 15.07.2020

Kan jeg benytte TVINN (ProTeria Toll) på en Mac?

Nei, ikke direkte. Dersom du bruker et program som gjør at du kan kjøre Windows-program på din maskin så er det en vei utenom.

De 2 vanligste programvarene til slike formål er VMware Fusion eller Parallels.

Hvordan gjøre omberegning i ProTeria Toll?

For å kunne sende inn elektronisk omberegning i TVINN, må dere først kontakte Tollen for å få tillatelse. Da vil dere få brev med informasjon om hvordan testingen skal foregå. Når testingen er ferdig og godkjent (kan ta noen uker), vil dere få nye ekspedisjonsenheter som må legges inn i ProTeria Toll.

Når alt det er i orden, så kan dere sende inn elektronisk omberegning (les mer om dette her). Når du så skal omberegne en deklarasjon gjør du som følger:

  1. Marker deklarasjonen du ønsker å omberegne i hovedbildet
  2. Velg “Tvinn” → “Omberegning av dette oppdraget” i topp-menyen (Menypunket vises bare hvis du står på en sak som kan omberegnes (er godkjent i TVINN).
  3. Her blir du gitt 4 valg:
    1. Etterberegning (EB) – Denne skal benyttes i de tilfeller omberegningen fører til en økning av beløpet som er betalt på opprinnelig deklarasjon
    2. Refusjon (RE) – denne skal benyttes i de tilfeller omberegningen fører til en reduksjon av beløpet som er betalt på opprinnelig deklarasjon.
    3. Full refusjon/annulering (uten vareposter) – denne benyttes ved disse 3 typetilfellene:
      1. 0021 Fastsatt dobbelt – (deklarasjonen skal slettes i sin helet)
      2. 0022 Feil eier/kunde t – (deklarasjonen skal slettes i sin helet)
      3. 0038 Deklarasjonen utgår – (Deklarasjonen skal utgå i sin helhet)
    4. Statistisk oppretting (SO) – denne skal benyttes i de tilfeller omberegningen ikke fører til endringer i kunde eller avgiftsbeløp eller endring av avskrivning på skriv eller kvote, og her blir du gitt følgende undervalg:
      1. 06 -antall kolli
      2. 14 – deklarant (ikke ved dagskreditt)
      3. 15A – avsenderland (innførsel)
      4. 17A – bestemmelsesland (utførsel)
      5. 19 – containere
      6. 21 – transportmiddelets nasjonalitet
      7. 24A – transaksjonstype  25 – transportmåte ved grensen
      8. 30 – varenes lagringssted
      9. 31 – kolli og varebeskrivelse
      10. 31– chassisnummer
      11. 34B – «produksjonsfylke» ved utførsel
      12. 35 – bruttovekt
      13. 38 – nettovekt
      14. 41 – mengde i annen enhet
      15. 43 – verdifastsettelseskode
      16. 49 – godsnummer

Må jeg ha et NODI-nummer?

Man må ha et såkalt Nodi-nummer for å kunne sende inn fortollinger/transitteringer i Tvinn/NCTS.

Det kan betegnes som et slags kundenummer hos Tollen, men det er Norstella som drifter det. Et slikt nummer kan bestilles her:

Norstella – bestill ID nr her

Det ligger også informasjon om dette i kontrakten som tegnes med ProTeria.

Kan det lønne seg for meg å gjøre fortollingen selv?

Vi anbefaler at du minimum gjør 70 fortollinger i året for at dette skal begynne å nærme seg gunstig for deg fra et økonomisk perspektiv. Dersom du utelukkende vil vurdere å gjøre fortollinger selv med den hensikt å spare penger ved å benytte ProTeria Toll (TVINN), så avhenger dette av at du gjør et visst volum av forsendelser i året. Om du kun gjør 1-2 fortollinger i måneden er ikke dette løsningen for deg.

Oppdateringer

Finnes det en nettbasert / skybasert ProTeria Toll?

Kort om dette her.

Hvordan endre ekspedisjonsenhet?

Dette kan endres direkte Ved å velge “System → Innstillinger…” når du står i oversiktsbildet (hovedbildet).

Ny rad: klikk deg på den nederste linjen i “griddet/rutenettet” og bruk så nedoverpiltasten på tastaturet.

Sette en rad som default: Dobbeltklikk på den raden du vil ha som default, evt. kan du velge i combo-boksene. (Vent med å sette de nye som default til 1. oktober hvis det først er da de trer i kraft.)

Slette rad: stå på riktig rad og trykk «Ctrl» + «Delete»

Her er et eksempel på hvordan det kan se ut om du skal sende mot Stavanger, og i tillegg er godkjent for å sende omberegninger:

Når og hvordan bør Proteria Toll oppdateres?

Du bør minimum alltid oppdatere 1. januar, men gjerne også 1. april, 1. juli og 1. oktober da det også legges inn endringer da som vil være relevant dersom du fortoller varer med mange toll og særavgifter.

Gå hit for å sjekke:
”Hjelp” -> “Sjekk om ny oppdatering”

Hvordan oppdatere valutakurser?

Valutakurser skal oppdateres automatisk, men skulle du få beskjed om at den ikke finner riktig kurs så skyldes det trolig at du ikke har brukt programmet på noen dager slik at kursen ikke rakk å bli oppdatert før du lagde ny sak. Oppdatering av valutakursene skjer når du tar send og hent.

  1. Trykk på ”send og hent”-knappen. Da bør du få inn riktige kurser.
  2. Velg en deretter en annen valuta, og så gå tilbake til ønsket valuta for å få den oppdatert.
    Skulle det mot formoding forsatt ikke være oppdatert, velger du
  3. ”System” → “Databaser…” → “Vedlikehold” og klikker på knappen [Oppdater oppslagstabeller].Dette sistnevnte kan du også gjøre hvis avgiftssatsen skulle være feil.

Så, selv om du har de siste valutakursene inne i programmet, så oppdateres de ikke på deklarasjonen hvis du allerede har lagt inn en feil kurs. Du må derfor endre valutakoden til en annen valutakode, f.eks NOK, hoppe ut av feltet, og så gå tilbake og legge inn ønsket valutakode igjen. Først når du da hopper ut av feltet igjen, slår programmet opp kursen på nytt.

Tollvesenets valutakurser gjelder for en uke av gangen, mandag til søndag. (Tullverkets gjelder for en måned av gangen.) Kursene legges i din postkasse i løpet av torsdagen før de trer i kraft. Så hvis du kommer en mandag og ikke har brukt programmet siden onsdag (eller torsdag), så bør du starte med å trykke på “send og hent”-knappen før du lager en ny sak for å sikre at du har oppdaterte valutakurser.

Hvordan oppdatere toll- og avgiftskurser?

Toll- og avgiftskurser må pr. tid oppdateres manuelt. Ikke forsøk å endre dem manuelt i felt 47 da det sjeldent går bra. Det skyldes at også regelkoden som regel endrer seg når kursen endrer seg, og den får du ikke så enkelt endret manuelt.

Viktig endring fra 10. januar 2021: I forbindelse med at Storbritannia ikke lenger er i EU, må du nå velge IM (import) eller EX (eksport) i felt 1. Altså ikke EU som det tidligere var.

  1. Det er viktig at alle andre avslutter programmet før du gjør dette.
  2. Om du ikke allerede har siste oppdatering av programmet, så kan du like godt oppdatere programmet, da vil også oppslagstabellene bli oppdatert (les “Oppdatering av ProTeria Toll-programvaren”).
  3. Ellers velger du:
    ”System” → “Databaser…” → “Vedlikehold” og klikker på knappen [Last ned og oppdater alle oppslagstabeller].

Alle oppslagstabeller vil da bli oppdatert. Skulle noe feile under oppdateringen, dobbeltsjekk at alle er ute av programmet og prøv igjen.

Feilsøking

Jeg sliter med å koble meg til Toll FTP serveren. Hva gjør jeg?

Det er enormt mange muligheter og konfigurasjoner av brannmurer og nettverksoppsett som kan få dette til å feile, så her er det nødvendig at en IT kyndig ser på dette internt hos dere. Her er dog noen punkter og informasjon som kan være til hjelp.

 

  1. FTP finnes i 2 varianter, Active og Passive. Passive er anbefalt, men ftp.ec.evry.com kan fungere med begge avhengig av hvordan nettverk/brannmur er satt opp. Informasjon om konfigurasjon av disse finnes her.
    1. Active krever kommunikasjon på port 21 og port 20, enklest er å tillate både incoming og outgoing.
    2. Passive krever at klient (din maskin) kan kommunisere outgoing traffic på port range over 1024. Hvilken port range Evry har satt opp vet vi ikke, så det beste er å tillate alle ports 1024-65535.
  2. Hvis du sitter bak en veldig restriktiv firewall, kan det hende at du må bruke en FTP Proxy fordi det ikke tillates direkte kommunikasjon ut fra deres nett på FTP.

Annen informasjon:
Alle brukerne må ha alle rettigheter til mappen ProTeria og dens undermapper.
Hvis ikke kan man få feilmeldinger når man lager oppdrag.

For å kunne hente oppdateringer, så må det åpnes for nedlastning fra:
http://dok.proteria.com/toll

I tillegg må man ha åpnet i brannmuren slik at man kan sende og hente med ftp mot følgende adresser:

  • customsftp.proteria.com
  • customscontrolftp.proteria.com
  • ftp.proteria.com
  • ftp.ec.evry.com
  • app.proteria.com
  • ftp.toll.no
  • ftpedoc.emma.no (hvis man har E-doc mot Emma.)

Hvis dere har separat databasemotor, så bruker den default port 16000.

Jeg slettet et oppdrag ved et uhell. Kan det gjenopprettes?

Nei, dessverre. Har du først slettet en sak, så finnes det dessverre ingen angre-muligheter når det først er gjort.

Så vær forsiktig om du rydder oppe i ‘tomme rader’ og må slette linjer, at du sletter de rette linjene. Du bør forøvrig aldri slette godkjente saker, eller saker som er sendt til tollen uten at du har fått svar.

Har man gjort dette så må man isåfall lage en kopi, og så endre sekvensnr, legge inn ekspedisjons og løpenr (hvis den var godkjent) og overstyre statusen.

Endring av sekvensnr etc kan gjøres inne på “Register” → “Innstillinger” -> “Avansert”

Hvis den var godkjent, så er det dog gode muligheter for at det ligger en kopi av utskriften enten hos deg eller hos oss tollkontroll. (Man kan også be om å få en utskrift av tollen om man skulle ha mistet den.)

Hvordan sletter man et oppdrag?
For å slette saker velger du: ”Oppdrag” → “Slett” og du får da flere alternativer.

For å slette markert oppdrag i hovedbildet kan du bruke hurtigtasten “Ctrl” + “Del”. Hvis du er inne på et oppdrag, så vil “Ctrl” +”Del” slette ulike ting avhengig av hvor du står.

Så står du i felt 28 så vil det slette en fakturarad, står du i felt 44 vil det slette en rad med tilleggsopplysninger. Ellers vil det som regel spørre om du vil slette en varepost

Jeg får ikke hentet / sendt i Proteria Toll. Hva gjør jeg?

Alle de norske meldingene, dvs TVINN-meldinger og norsk NCTS-meldinger, går via postkassen din hos TietoEVRY, så hvis du ikke får hentet / sendt så kan det skyldes problemer med serveren til IT-tjenesten til TietoEVRY.

Ved slike tilfeller så kan vi forstå det veldig godt dersom du ønsker løpende oppdatering da gjerne flere aktører er avhengig av at du får sendt avgårde varene. Vårt tips er da (dersom dette er ønskelig) at du sender en kort email til Leveranse@tietoevry.com og be dem legge din epostadresse inn i deres epostliste for varslinger om driftsforstyrrelser.

Da vi du få løpende oppdatering om feilsøking og en oppdatering fra dem så snart problemene er løst.

Hvordan restarte Nexus? (server-problemer)

Dersom du benytter Proteria Frakt (Windows-versjonen) og / eller ProTeria Roll (Windows-versjonen) og får problemer med at programmet ikke finner serveren (dvs du benytter Nexus), så må du trolig resette Nexus for å få løst dette.

Her er en grundig oppskrift som bør fungere hvis den følges nøye. Om ikke ta kontakt med oss så kan vi følge deg igjennom punktene.

De fleste av stegene er de samme i Frakt og Toll, men der de er annerledes vil stegene i Toll være nevt i parantes).

Instruksjoner

  1. Sjekk at ikke filen «nxServer.exe» ikke kjører noe sted på noen maskin (Klikk «Ctrl» +»Alt» + «Delete» og sjekk i oppgavebehandleren)
  2. Fjern «nxServer.exe» fra alle start up / oppstartsmapper, denne fila skal aldri startes separat hvis med mindre man først har stoppet tjenesten (Nexus Database Server) først.
  3. Stopp tjenesten (Nexus Database Server).
  4. Finn ut hvilken «nxServer.exe«-fil som kjører tjenesten (trolig høyreklikker du på den og velger egenskaper for å se det).
  5. Start denne «nxServer.exe» filen du fant i punktet over.
  6. Velg «Server» → «Activate all modules«, slik at TCP/IP blir grønn (blir den ikke grønn, så må dette sjekkes nærmere.)
  7. Sjekk at ip-adressen som står inne på TCP/IP-fanen er den samme som står i «frakt.ini» (path.ini dersom du er i toll)
  8. Klikk på «Aliases«, sjekk at path til aliaset «Transdata» («Data» dersom du er i toll) peker til rett sted.
  9. «Velg Settings» → «Save Settings«
  10. Avslutt «nxServer.exe«
  11. Programmet må ikke startes igjen mens servicen går, da kan den stoppe (bli rød) igjen.
  12. Start Servicen igjen.

Nå bør programmet fungere hvis ikke så må det være noen rettighetsproblemer, prøv i så fall å start det innlogget som Administrator.

Fungerer det fortsatt ikke, stoppe tjenesten og sette «DbConnect=0» i «frakt.ini» (Embedded=1 i path.ini for toll) og prøv å start da.

Fungerer det, så kan du sette «DbConnect=2» («embedded=0» i toll) igjen, og starte nxServer.exe (ikke tjenesten) Når du har fått TCP/IP grønn, kan du prøve å starte programmet.

Bring er i ferd med å konvertere sin kundeportefølje til de såkalte Reviderte Tjenester, noe som ikke kommer til å ha støtte i Proteria Frakt (Windows-programmet) og dette programmet i seg selv er under avvikling. Derfor anbefaler vi deg sterkt å ser på muligheten for å gå over til Proteria Web så snart som mulig dersom du fortsatt benytter Proteria Frakt. Vi hjelper deg gjerne med å flytte over det som trengs. Du finner også informasjonen som trengs om dette her.

Support-henvendelsene vi får er i all hovedsak knyttet til de av våre kunder som fortsatt benytter Proteria Frakt, noe som nok også har å gjøre med at vi ikke lenger gjør utvikling og vedlikehold av denne programvaren.

Hvordan sette tak på hvor mye RAM / minne Nexus skal bruke?

Du kan sette et definert max CPU tak som Nexus skal bruke på maskinen, for å forhindre at den tar for stor del av maskinens kapasitet.

  1. Alle må avslutte ProTeria Toll / Frakt.
  2. Stopp Nexus-servicen / tjenesten.
  3. Start nxServer.exe (den som er koblet til servicen/tjenesten)
  4. Når du trykker på den så legger den seg nede ved klokka i høyre hjørne slik at man kan høyreklikke på den → “Config”
  5. Klikk på “Server Engine”
  6. For å få lov til å gjøre endringer må du ta vekk huken der det står “Active”.
  7. Der kan du sette max RAM den skal bruke. Om det står “-1” så betyr det at den ikke har noen begrensning.
  8. Når dere har lagt det inn, så velg “Server” → “Activate all modules”

Sørg for at den ikke settes det alt for lavt, fordi da må den skrive mye mer til disk som tar tid.

API dokumentasjon

English Customs API documentation

View English Customs API documentation here

Norsk Toll API bruksanvisning

Se dokumentasjon her.

Footer

Telefon: 45 28 66 60    |      info@proteria.com

Avdelinger:

Oslo

ProTeria AS
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo

Halden

ProTeria AS
Busterudkleiva 54
1782 Halden

Holmestrand

ProTeria AS
Dr. Graaruds plass 6
3080 Holmestrand

  • Personvernerklæring
  • Norsk bokmål

We are using cookies to give you the best experience on our website.

You can find out more about which cookies we are using or switch them off in settings.

  • Hjem
  • ProTeria Frakt Web
  • ProTeria Toll
  • ProTeria Kurs
  • Om oss
  • Ofte stilte spørsmål
  • Kontakt
  • Login
ProTeria - EDI Program - Fraktbrev - TVINN - Tollkurs - Brukervennlige program
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings. Read more about Proterias privacy policy here.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.